Over Manon

Hoe mijn passie voor schilderen is ontstaan

Mijn verhaal

Ik ben een dochter van een kleuterleidster en chef-kok. Ik ben boven hun restaurant geboren. Mijn wieg stond letterlijk tussen de kleurkrijtjes en in de keuken. Daar is mijn liefde voor schilderen en koken ontstaan.

Na de Design Academy, Pabo en de studie Onderwijskunde ben ik met veel passie als educatief ontwerper aan de slag gegaan. Eerst met Studio Maan en later met Jeelo, Je eigen leeromgeving, een totaalconcept voor basisscholen om kinderen meer maatschappelijk betrokken en meer ontwikkelingsgericht te laten leren. Na 25 jaar ondernemerschap in het onderwijs, vond ik het tijd om meer ruimte te maken voor dingen die ik ook graag doe: koken voor een klein gezelschap in mijn open keuken en persoonlijke schilderijen in opdracht maken in mijn atelier. Je bent van harte welkom in mijn atelier! 

Mijn eerste schilderij

Ik was 18 en ging het huis uit. Voor het afscheid wilde ik mijn ouders een cadeau geven. Het werd een zelfportret geïnspireerd op een tekening die ik als kleuter had gemaakt op het moment dat mijn moeder mijn nagels voor het eerst rood had gelakt. Vol trots tekende ik daarna mijzelf met 10 prachtige rode nagels.

Zo ontstond in 1988 mijn eerste schilderij op basis van een tekening uit 1975. In gouache. Later ben ik overgestapt op olieverf op doek voor rijkere kleuren. Ik gebruik nu olieverf op waterbasis om niet met terpentine te hoeven werken.

Sinds 1988 heb ik bij vlagen geschilderd en zo’n kleine 100 schilderijen verkocht. De schilderijen exposeerde ik meestal in het restaurant van mijn ouders. Vervolgens ben ik vooral gaan schilderen in opdracht op basis van kindertekeningen van een opdrachtgever.

“De kunst van het iets-van-niets-maken. Jonge kinderen zijn daar een ster in. Wat voor hen belangrijk is, maken ze groot. Deze invalshoek is mijn inspiratiebron.”

Manon Limmen

Werken met kopvoeters en koppoters

De ontwikkeling van kinderen heeft altijd mijn belangstelling gehad. Zo ook de ontwikkeling van tekeningen van jonge kinderen. 

Kopvoeters of ook wel koppoters genaamd, zijn de eerste tekeningen die kinderen maken van mensen en dieren. Alleen wat echt belangrijk is wordt getekend: het hoofd en een paar voeten of benen. Meestal ontstaan deze tekeningen rond het derde levensjaar. Daarvoor worden de onderdelen los getekend: een cirkel, een paar streepjes en punten. De romp verschijnt pas in een latere fase. Deze spin getekend door Jara, 3 jaar, bevindt zich heel duidelijk in de voorfase van de koppoter. De poten zitten nog niet aan kop vast.

Kom in contact

Bij de eerste tekeningen van jonge kinderen horen altijd mooie verhalen. Ik ben heel benieuwd naar jouw tekening en jouw verhaal. Neem gerust contact op via het contactformulier om een persoonlijke afspraak te maken.

Of volg mijn werk op social media